A PERSONAL GARDEN - Order in the Landscape

Order by Geometry

''Making Place'' –

generating a 'system' to underlie and guide the fabrication of ordering:a simple Garden, tended and sustained by an infrastructure centralized at the Compost Bin with a watering main line that is controlled with a programmed timer spigot-hose bipp to clean garden tools, and maintain moisture within the Compost Bin.

A fiberglass 'vault' top can be lifted and raised from either the Front or Rear, on pivot rods that also support the top assembly. This permits supplying compost material (grass clippings, kitchen scraps, etc) from the Rear, and extracting reduced organic matter from an opening at the Front.Vent openings are provided on both sides and the Rear, determined by the material geometry of cinder block units, as well as vent slots on each side of the hinged vault top.

Solid cinder blocks are also used in the design of the spigot, to maintain the theme (as well the 'platform' paving pattern at both the Compost Bin and the entrance gate are also generated from the 8''x16''x4'' solid blocks), and a 'shifted' geometry is used to provide a ‘slot’ which can house the digital watering cycle timer.The geometry of the entire Garden evolves from the order that is based on the unit module of Compost Bin itself, centered on the axis. While the Bin is essentially a Cube, raising the 'vault' top results in a 'latent' conceptual Golden Section, completing the theme..

'CLICK' on images for Caption and to review in Sequence.

Garden View
Garden View

A garden replaced a previous Summer Garden, sited to be near a Cottage, with ample sun from morning through late afternoon and cooled with prevailing breezes from a creek seen in the distance.

GARDEN PLAN
GARDEN PLAN

The Plan is based on the module of the Compost Bin, set on axis from the front gate. Its geometry overall is a Root 1 rectangle. Both the entrance threshold and the work area in front of the Bin have paving patterns generated by the 4"x8"x16" cinder blocks which relate to the Bin itself. Five raised beds shift the centerline, and circulation is a permeable mat covered with wood chips.

DRAWINGS
DRAWINGS

Field Sketches for construction, given to Contractor.

BLOW-AWAY SKETCH
BLOW-AWAY SKETCH
COMPOST BIN ELEVATIONS
COMPOST BIN ELEVATIONS

"Front" facing inward, with a slot from which to scoop compost; "Rear" faces outward, with a hinged top to supply fresh organic materials; "Sides" are identical with air slots for ventilation. The hose bipp enclosure houses a water timer and provides a platform for washing and filling containers.

COMPOSITE ELEVATIONS
COMPOSITE ELEVATIONS

A "cube" which has squares within squares; the opening of the vaulted lid (translucent fiberglass dome) completes the form as a Golden Section.

Garden view - far end
Garden view - far end

After more than 20 years, the Site and its elements have aged/'weathered' but remain a source of Spring - Fall outdoor Living.